Den undervurderet dressurøvelse

Den undervurderet dressurøvelse

11. september 2023 1 Af Victoria Cramer

Det skal være en dans, ikke en kamp.

Tilbagetrædning

Du kender helt sikkert øvelsen, den kommer nemlig allerede i LA. Først tænker man arrg nemt, den øvelse behøver vi ikke lægge mange kræfter i. Men faktisk er det en af de øvelser der er svær udføre helt korrekt, selv på topplan kan man se det er en øvelse folk lægger i glemmebogen.

Hvordan?

En tilbagetrædning er først og fremmest en øvelse hvor hesten skal gå baglæns, og det er ikke en øvelse der kommer nemt til dem fra naturens side. Hesten skal skridte regelmæssigt og samme skridtlængde når de tager skridtene bagud. Den skal bakke helt lige og løfte sine ben, og ikke bare slæbe dem hen af jorden. Vi ser tit tendensen hvor hesten hurtig svare tilbage, glemmer at løfte både forbenene og bagbenene. Vi ser også tit de slipper kontakten fortil, og selv tager over.

Det der er så svært ved øvelsen er at hesten skal være fremme foran dig men gå baglæns. Det er svært og kræver mange gentagelser og træning.

Hvis du har set dressur her hen over weekenden har du måske også hørt Bjarne sige et par kommentar eller to til tilbagetrædningerne. Selv på det højeste niveau er det svært at gøre til et 10-tal.

Hjem i sandkassen

Hjem og træne videre. Jeg har selv trænet det super meget med min hest Chopper. Men når jeg føler jeg får styr på bare en en lille detalje, så begynder han bare på andre julelege. Chopper kan godt lide og bakke ud til alle sider, og han er typen der slipper kontakten fortil. Så når vi træner tænker vi virkelig på fremaddriften i skridtene bagud. Han er også lidt den dovne type, og han magter ikke lige at løfte benene. Så vi bakker baglæns meget langsomt, så han har tiden til at tænke, og tiden til at øve sig i at løfte de ben der.

Jeg vil lige undskylde for ingen aktivitet, jeg har desværre slet ikke haft tid til at sætte mig foran computeren, efter skolestart og nyt arbejde. Jeg er ved at få styr på de nye rutiner og få hverdagen til at hænge sammen igen. Jeg er helt sikker på I også kender til den strukturet hverdag med hest. For at jeg kan nå det hele planlægger jeg alt min tid, nu når jeg både skal nå skole, lektier, afleveringer, venner/familie, arbejde og hest.